Timp Liber
Urșii sunt tot mai prezenți în județul Cluj. Nici vremea rece sau ninsorile de la munte încă nu-i face pe aceștia să se ascundă în bârlogurile lor.
Urme de urs în zona montană a județului Cluj, la Vlădeasa / Foto: Dan Ștefan Tarcea – Facebook
„Oare de ce nu doarme Moș Martin în vremea asta?” Viceprimarul orașului Cluj-Napoca, Dan Ștefan Tarcea, a realizat câteva fotografii cu urme ale unui urs în zăpadă și le-a postat pe rețelele de socializare.Fotografiile au fost capturate în zona munte Vlădeasa a județului Cluj, unde iarna își intră deja în drepturi. Încă din weekend, la Vlădeasa, dar și în alte zone montane ale Clujului, zăpada s-a așternut într-un strat gros.
Cu toate acestea, stratul nu este atât de mare încât să-i gonească pe urși în bârlog, pentru „somnul de iarnă”. Iar cât timp ursul va găsi de mâncare în apropiere, nu are motiv să hiberneze.CITEȘTE ȘI:
Apariția ursului în Baciu NU e neașteptată. Ecolog: „Prezența lor va fi mai comună. Trebuie să abordăm ursul ca specie protejată”
Un urs, lovit de mașini în FeleacuChiar săptămâna trecută, joi noaptea, 16 noiembrie, un urs a fost văzut foarte aproape de orașul Cluj-Napoca. Din păcate, apariția sa nu a avut rezultate fericite. Ursul a fost lovit de două mașini la ieșirea din Feleacu spre Vâlcele. După producerea accidentului, animalul a dispărut.„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit alături de echipaje de jandarmi, polițiști și membrii asociației de vânători la ieșirea din localitatea Feleacu spre Vâlcele, după ce un urs a fost acroșat și lovit de două autoturisme. În momentul sosirii echipajelor la locul solicitării, ursul nu se mai afla în apropiere, iar persoanele din autoturisme erau în afara oricărui pericol. Au fost efectuate căutări în zonă, inclusiv cu camere de termoviziune, însă ursul nu a mai putut fi localizat. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment”, a transmitea săptămâna trecută Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj.
Urșii, tot mai prezenți în ClujÎn ultima perioadă, urșii au fost tot mai prezenți în zona satelor și orașelor, inclusiv în județul Cluj. Urs fotografiat pe marginea drumului în județul Cluj / Foto: monitorulcj.roÎn urmă cu câteva luni, ecologul Tibor Hartel explica pentru monitorulcj.ro ce îi face pe urși să vină între oameni:
– Cea mai comună ipoteză, mai ales folosită des în presă, e că sunt prea mulți urși, s-au înmulțit.
– Omul se extinde în peisaj. „Există mereu un argument că omul a fost de sute de ani în peisaj și totuși totul era în regulă. E o chestiune când scoți vacile dimineața și seara le duci înapoi în sat și noaptea zona rămâne pentru urs și altă chestiune când umpli toată zona cu stâne, off-road, cabane, garduri electrice. Ambele sunt prezențe umane, însă substanța și calitatea e diferită. E ipoteza că omul intră în spațiul lui și ursul pleacă de frică”, a punctat Hartel.
– Se taie pădurile.
– Oamenii colectează fructe de pădure și ciuperci în exces. „Asta, în combinație cu schimbările climatice, poate să ducă la un fel de lipsă de hrană. Atunci, ursul merge să caute hrană lângă om. Pe de altă parte pot să fie gunoaiele oamenilor. Peste tot sunt multe gunoaie, iar asta îl atrage”, ne-a spus Tibor Hartel.
– Și dezvoltarea urbană poate să fie un factor.CITEȘTE ȘI:
Off-road în pădurile Clujului. „Distrug arii protejate! Sătenii, deranjați aproape săptămânal de bestiile motorizate” „În Cluj, ipoteza umană și a deranjului poate să fie o ipoteză plauzibilă. Alta poate să fie demografia, dar speculez. Eu văd ce este peste tot: nu putem ieși pe teren fără să vedem gunoaie. Nu putem sta undeva aleatoriu în zona Clujului fără să treacă pe lângă noi 5 motociclete (n.r. off-road). Trebuie să admitem că nu a fost niciodată gălăgie așa de mare creată de oameni în aceste peisaje. De aici poate rezulta bulversarea urșilor”, a subliniat Tibor Hartel.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link