Connect with us

Eveniment

Asociația Pro Infrastructură: „Lipsa de capacitate a CFR îngroapă trenul metropolitan Cluj-Napoca”

Published

on

Asociația Pro Infrastructură: „Lipsa de capacitate a CFR îngroapă trenul metropolitan Cluj-Napoca” 1

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură spun că lipsa de capacitate a CFR este de vină pentru lipsa de progres în cadrul proiectului trenului metropolitan din Cluj Napoca.„Lipsa de capacitate a CFR îngroapă trenul metropolitan Cluj-Napoca. CFR se plânge de lipsa de capacitate de transport pe sectorul Cluj-Apahida și cere un al treilea fir de circulație. Primarul ne spune că nu poate face un al treilea fir, că nu e loc pentru un bulevard. Domnule Boc, nu este nevoie de al treilea fir! Trebuie în schimb ca oficialii CFR să adopte un management de trafic eficient și o semnalizare modernă!Actualmente prin gara Cluj-Napoca trec aproximativ 40 de trenuri pe zi în fiecare direcție. În cele mai “aglomerate” ore, pleacă spre Apahida 4 trenuri de călători. Ne referim doar la călători fiindcă marfa este nesemnificativă: doar 9 din 162 intrări-ieșiri în/din gara Cluj în 13 ianuarie 2023. În plus, marfarele pot să circule și noaptea.CFR se plânge că 6-7 trenuri pe oră ar fi prea multe după adăugarea a încă 2-3 trenuri metropolitane pe direcția Cluj->Apahida! De fapt, vorbim de 5-6 trenuri pe oră în total deoarece unele garnituri Regio existente pot fi parte din sistemul metropolitan.
Știți câte trenuri se pot expedia pe oră, pe fiecare direcție, între două stații moderne, cu management de trafic digitalizat? Peste 20! Chiar și cu sistemul arhaic al CFR, cu semnalizare luminoasă în puncte fixe, în loc de semnalizare continuă în cabina mecanicului, se pot pune minim 10 trenuri pe oră pe direcție.În loc să ceară un fir suplimentar, care necesită exproprieri, avizări și demolări, CFR trebuie să-și aducă la zi (2023) managementul de trafic și semnalizarea, într-un dispecerat centralizat, în loc de impiegat de mișcare în toate stațiile. Nu vi se pare mai inteligent de investit în așa ceva, în era comunicării digitale, decât într-un fir sau două în plus printr-un oraș aglomerat?Cum s-a putut ca în Stockholm, de exemplu, să se opereze 24 de trenuri pe direcție în cea mai aglomerată oră, din care mai mult de jumătate au fost garnituri metropolitane, și 550 de trenuri pe zi? Vorbim de o “gâtuire” la două fire fix în centru, într-o arie urbană cu populație de 4 ori cât a zonei Cluj!
Abia după atingerea acestor valori extreme, față de care Clujul este foarte departe cu 80-90 de trenuri pe zi, linia a fost cvadruplată în 2017. La această oră, când nu știm ce succes va avea un tren metropolitan la Cluj, o investiție în al treilea fir, deși aparent “de perspectivă”, este un cost inutil care nu face altceva decât să zădărnicească proiectul.Culmea, Comisia Europeană se roagă de CFR să pună semnalizare digitală, ETCS, firește oferind și finanțare. Dar lipsa de interes a CFR în acest aspect, provenită și din reticența operatorilor de a-și dota locomotivele cu ETCS, a dus la returnarea de fonduri europene, 60 de milioane de euro, pentru neimplementarea semnalizării pe Curtici-Ghioroc și Simeria-Sighișoara. Este cel mai important caz (de care știm noi) de bani europeni luați înapoi pe infrastructura mare. CFR este în pericol de a da bani înapoi și pe Ghioroc-Simeria, care include și ETCS.
O altă problemă este planificarea “strategică”: stația Cluj-Napoca va primi curând ETCS prin reconstrucția Cluj-Oradea dar… nu și stația Apahida. Așadar tocmai secțiunea critică Cluj-Apahida a fost lăsată pe dinafară.Este adevărat și că există nepermis de multe treceri la nivel. Totuși, vor trece 4 trenuri în plus pe oră, în prima fază, și nu vor fi o problemă în zonele cu trafic rutier redus. În schimb, trecerea de la Str. Fabricii de Zahăr trebuie denivelată de urgență!În general, în loc să cerem maximul posibil (fire în plus, denivelări la toate trecerile etc.) ca apoi să realizăm că nu avem fonduri suficiente și nu se justifică proiectul, este mult mai bine ca trenul metropolitan să fie lăsat să crească organic: mai întâi peroane ușor accesibile și curate și garnituri moderne care să atragă călătorii. Și sperăm că între timp va crește și capacitatea CFR de a implementa managementul de trafic performant și semnalizarea digitală”, au transmis cei de la Asociația Pro Infrastructura.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Putea fi salvat copilul de 1 an de tatăl care l-a spânzurat? Polițiștii au intrat în apartament la 3 ore după apelul la 112

Published

on

Cluj. Mesajul emoţionant lăsat familiei de medicul găsit mort în pădure 1

Polițiștii susțin că anchetatorii au reușit să intre în apartamentul în care au fost descoperiți spânzurați un copil de un an și un bărbat, la aproximativ trei ore de la apelul 112.Un copil de un an și un bărbat au fost descoperiți spânzurați într-un apartament din Alba-Iulia. Ca să intre în interior, polițiștii au fost nevoiți să spargă ușa. Toată operațiunea a ținut trei ore din momentul în care mama a sunat la 112.„Polițiștii au luat legătura telefonic cu bărbatul care a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-și disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află și nu a mai răspuns la telefon. Polițiștii au trecut la verificarea domiciliului acestuia și a adresei unde locuia în chirie, în niciuna dintre locații neexistând indicii cu privire la posibile fapte de violență și s-a luat legătura și cu propietarul apartamentului închiriat, care a declarat că se va deplasa și el la fața locului. Întrucât ușa de acces era blocată, din interior, s-a pătruns în apartament prin forțarea acesteia”, au explicat polițiștii, potrivit stiripesurse.roAnterior, poliția a anunțat că în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 01.00, o femeie de 25 de ani, din Alba Iulia a sunat la 112, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu fiul său, în vârstă de un an, pe care-l lăsase în grija fostului său partener, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia. Femeia a avut un schimb de mesaje cu bărbatul, fără ca din acestea să rezulte, în mod explicit, faptul că viața copilului ar fi în pericol, au spus polițiștii.După ce au spart ușa apartamentului, polițiștii au găsit copilul și adultul spânzurați. La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare formată din polițiști criminaliști și de investigații criminale.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

El este tatăl din Alba care şi-a omorât copilul de 1 an și apoi s-a sinucis. Motivul din spatele deciziei

Published

on

Cluj: Un tânăr de 22 de ani a murit pe loc după ce s-a aruncat de la etajul al IV-lea al unui bloc din Gheorgheni

Bogdan R., un tânăr în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, este bărbatul care şi-a omorât copilul de un an pentru a se răzbuna pe fosta iubită.Noaptea trecută, tânărul, care locuia într-un apartament cu chirie în Alba Iulia, s-a certat cu fosta iubită prin mesaje, iar la un moment dat nu a mai răspuns la mesaje.Astfel, femeia a sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a anunţat că ceva s-ar fi putut întâmpla în apartamentul închiriat din Alba Iulia. Poliţiştii au ajuns la uşa apartamentului, însă proprietarul nu le-a permis să spargă uşa, motiv pentru care au fost nevoiţi să îl aştepte să vină cu cheile.Când a ajuns cu cheile, proprietarul a descoperit că uşa era încuiată pe interior, astfel că le-a permis poliţiştilor să spargă uşa.Din nefericire, în interiorul apartamentului, anchetatorii au dat peste o scenă de coşmar. Tânărul îşi omorâse copilul de un an, prin spânzurare, iar apoi şi-a luat şi el viaţa în acelaşi mod, scrie antena3.ro.Motivul din spatele crimei urmate de sinucidere din AlbaAu ieşit la iveală noi detalii în urma crimei cumplite urmate de sinucidere din Alba. Tatăl găsit mort alături de copilul său se despărţise în urmă cu un an de mama băieţelului.Principalul motiv al crimei urmate de sinucidere din cartierul Ampoi din Alba Iulia a avut drept cauză răzbunarea. Bărbatul găsit mort împreună de copilul său se despărţise de mama celui mic în urmă cu un an, iar femeia a refuzat să se împace cu el. Acesta ar fi motivul pentru care tânărul a decis să îşi omoare fiul, spun vecinii bărbatului, potrivit observatornews.ro.Tânărul locuia cu chirie de aproape doi ani, în apartamentul în care cei doi au fost găsiţi morţi, iar după despărţirea de partenera sa bărbatul a fost văzut foarte rar împreună cu copilul.La aflarea veştii, mama băieţelului a intrat în stare de şoc şi a fost dusă la spital. După ce a fost stabilizată, a mers la poliţie pentru a da declaraţii.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Trei cutremure în doar câteva ore în România. Le-ați simțit?

Published

on

Trei cutremure în doar câteva ore în România. Le-ați simțit?

Trei cutremure au fost înregistrate noaptea de sâmbătă spre duminică, două în zona Vrancea și unul în Oltenia.
Un prim cutremur, cu magnitudine 3,9, a avut loc duminică, la ora 1:32,  la adâncimea de 122 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km NV de Buzău, 57km SE de Brasov, 59km N de Ploieşti, 60km SE de Sfântu-Gheorghe, 75km V de Focşani, 87km NE de Târgovişte. “L-ai simțit? Lăsă-ne un feedback!”, scriu cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica pământului.

Cel de-al doilea, cu magnitudinea 2,1, un cutremur slab, s-a produs la 4:18, la adâncimea de 14 km, în apropierea următoarelor oraşe: 21km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 81km S de Deva, 92km E de Resita.

Un al treilea seism a fost înregistrat doar 2 minute mai târziu, la ora 4:20, în zona Vrancea, la adâncimea de 106 km, și a avut magnitudinea 3,1.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 49km NV de Buzău, 62km NE de Ploieşti, 63km E de Braşov, 64km SE de Sfântu-Gheorghe, 69km SV de Focşani, 92km NE de Târgovişte.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate