Familiile de romi care locuiesc pe strada Stephenson sunt evacuați de Primărie. Zona este de “regenerare urbană”, cu două mari proiecte imobiliare in pregătire.
”Săptămâna aceasta în Cluj a fost plină de evenimente care violează drepturile omului la locuință adecvată.
Ea s-a încheiat cu acțiunile noastre de sprijin acordate unor familii de pe str. Stephenson nr. 15, care au primit o inștiințare de demolare pe 1 septembrie 2021, cu termen până la 3 septembrie, pe baza unei sentințe civile din 2014.Zona din jurul străzii Stephenson este o zonă de “regenerare urbană”: cu Liberty Residential și Liberty Technology Park, cu Fabrica Armătura închisă, cu clădirea Cortizo (și fosta platformă TDS) de pe colțul Oașului-Gării demolată pentru o nouă investiție imobiliară Hexagon, cu Parcul Armătura “revigorat” de primărie.Am trimis mai multor autorități de stat, dar și instituții și organizații internaționale dedicate drepturilor omului, drepturilor romilor, dreptului la locuință adecvată apelul nostru în care le-am cerut următoarele:
<<Vă rugăm să interveniți pe lângă Primăria Municipiului Cluj-Napoca, reprezentată de primarul Emil Boc, prin a-i solicita amânarea demolării până la găsirea unor soluții alternative de locuire adecvată pentru cele 7 familii care rămân fără adăpost de pe urma demolărilor propuse a se face prin executare silită. Eventualul argument că această intervenție nu ar fi evacuare, ci doar demolare de construcții, este cât se poate de fals, pentru că aceste construcții nu sunt niște construcții goale, ci sunt spațiu de locuire pentru multe persoane care aparțin unor grupuri vulnerabile, printre ele copii și persoană cu dizabilități>>
Am notat în acest apel și faptul că primăria nu a oferit persoanelor în cauză nicio alternativă în caz de demolare/ evacuare, precum nu a îndeplinit obligațiile sale nici măcar din 2019 încoace definite în modificata lege a urbanismului cu privire la așezările informale.Pe baza inștiințării primite de cele 7 familiii de pe str. Stephenson nr. 15, ap.1 de la executorul judecătoresc pe 1 septembrie 2021 putem afirma că primăria Municipiului Cluj-Napoca: iși neglijează în continuare obligațiile față de persoanele marginalizate social, copii, persoane cu dizabilitățil, urmărind să demoleze construcțiile informale fără a se preocupa de soarta persoanelor care vor fi evacuate forțat de pe urma demolării. Ar trebui de îndată să anunțe executorul judecătoresc în vederea opririi procedurilor începute cu scopul demolării construcțiilor informale. Ar trebui de urgență să înceapă asigurarea de locuințe sociale adecvate persoanelor care nu mai pot să locuiască în acele condiții inadecvate și nesiguranță”, transmit cei de la Căși sociale ACUM.
Pe de alta parte, clujenii de pe strada George Stephenson sunt disperați de situația provocată de colonia de romi care trăiește acolo. Conform declarațiilor făcute, situația a scăpat de sub control de la începutul pandemiei de coronavirus, fiind organizate constant petreceri, bătăi și alte grozăvii după miezul nopții. Polițiștii clujeni au fost solicitați de mai multe ori pentru a opri petrecerile din zona respectivă, dar imediat după plecarea lor petrecerile continuă.
Se pregăteşte extinderea Liberty Technology Park
PUZ prevede parcelarea terenului de 4,5 ha pe care vor fi ridicate șase clădiri noi: două blocuri de locuințe cu 250 de apartamente, trei imobile de birouri și o grădiniță.
Se prevede și amenajarea terenului: spații verzi (plantații înalte, medii și joase), sistem de alei şi platforme pentru circulaţii auto și pietonale, stații pentru biciclete, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă și activităţi în aer liber compatibile, platforme subterane de colectare selectivă a deșeurilor pe patru fracții.
Clădirile de locuințe și birouri vor avea un regim de înălțime de cinci etaje, plus unul retras, în timp ce clădirea grădiniței va fi cu un etaj La subsolul tuturor noilor clădiri vor fi amenajate peste 1.000 de locuri de parcare. Se propune o sistematizare a tramei stradale din zonă și realizarea unei legături auto între str. Oașului – fundătură și str. Gării, pentru a facilita accesul auto și pietonal la noul ansamblu imobiliar.
Investitorul va realiza un parc și loc de joacă pe 1.800 mp pe care îl va preda după amenajare cu titlu gratuit primăriei, investiția fiind estimată la 200.000 de euro. De asemenea, va moderniza stația de autobuz de pe Oașului, valoarea lucrărilor fiind estimată la 10.000 de euro. În fine, va planta arbori de talie înaltă în zonă. Tot investitorul va amenaja pe banii săi două stații de biciclete pe care le va preda primăriei.
Fabrica demolata, bloc cu 300 de apartamente
Fosta platformă TDS a fost demolata, in primavara, si face loc unui imobil de 6 etaje, apartamente si birouri. Beneficiarul investitiei este Hexagon District SRL face parte din grupul de firme Hexagon, controlate si de Florin Mariș, fiul fostului director al Direcției Silvice Cluj, Traian Mariș, prins în flagrant pentru luare de mită și condamnat la trei ani de închisoare. În prezent, Traian Mariș este decedat. In 2019, grupul a vândut clădirile de birouri Vivido Business Center, Advancity Business Center și Cube Office din Cluj-Napoca. Spaţiile au fost achiziţionate pentru 30 de milioane de euro de către Ideal Projects Services București. Proiectant este Arhimar.
”Tema de proiect stabilita impreuna cu beneficiarul lucrarii presupune elaborarea unui plan urbanistic zonal cu scopul construirii unui ansamblu de functiuni mixte –locuire colectiva, cu parter destinat spatiilor comerciale si servicii si imobile administrative, avand regimul de inaltime maxim 2S+P+6E. La subsoluri se vor prevedea parcari auto si de biciclete, precum si spatiile tehnice necesare functiunilor propuse. Pe domeniul public se vor amenaja 15 locuri de parcare pe frontul sudic al str. Fundatura Oasului, care vor deservi functiunea de utilitate publica propusa la parter”, se arata in documentul publicat de municipalitate.
Source link