Connect with us

Eveniment

Romii de pe strada Stephenson, evacuați de Primărie. Două mari proiecte imobiliare se ridică in zonă

Stefania Heinz

Published

on

Romii de pe strada Stephenson, evacuați de Primărie. Două mari proiecte imobiliare se ridică in zonă

Familiile de romi care locuiesc pe strada Stephenson sunt evacuați de Primărie. Zona este de “regenerare urbană”, cu două mari proiecte imobiliare in pregătire.
”Săptămâna aceasta în Cluj a fost plină de evenimente care violează drepturile omului la locuință adecvată.
Ea s-a încheiat cu acțiunile noastre de sprijin acordate unor familii de pe str. Stephenson nr. 15, care au primit o inștiințare de demolare pe 1 septembrie 2021, cu termen până la 3 septembrie, pe baza unei sentințe civile din 2014.Zona din jurul străzii Stephenson este o zonă de “regenerare urbană”: cu Liberty Residential și Liberty Technology Park, cu Fabrica Armătura închisă, cu clădirea Cortizo (și fosta platformă TDS) de pe colțul Oașului-Gării demolată pentru o nouă investiție imobiliară Hexagon, cu Parcul Armătura “revigorat” de primărie.Am trimis mai multor autorități de stat, dar și instituții și organizații internaționale dedicate drepturilor omului, drepturilor romilor, dreptului la locuință adecvată apelul nostru în care le-am cerut următoarele:

<<Vă rugăm să interveniți pe lângă Primăria Municipiului Cluj-Napoca, reprezentată de primarul Emil Boc, prin a-i solicita amânarea demolării până la găsirea unor soluții alternative de locuire adecvată pentru cele 7 familii care rămân fără adăpost de pe urma demolărilor propuse a se face prin executare silită. Eventualul argument că această intervenție nu ar fi evacuare, ci doar demolare de construcții, este cât se poate de fals, pentru că aceste construcții nu sunt niște construcții goale, ci sunt spațiu de locuire pentru multe persoane care aparțin unor grupuri vulnerabile, printre ele copii și persoană cu dizabilități>>

Am notat în acest apel și faptul că primăria nu a oferit persoanelor în cauză nicio alternativă în caz de demolare/ evacuare, precum nu a îndeplinit obligațiile sale nici măcar din 2019 încoace definite în modificata lege a urbanismului cu privire la așezările informale.Pe baza inștiințării primite de cele 7 familiii de pe str. Stephenson nr. 15, ap.1 de la executorul judecătoresc pe 1 septembrie 2021 putem afirma că primăria Municipiului Cluj-Napoca: iși neglijează în continuare obligațiile față de persoanele marginalizate social, copii, persoane cu dizabilitățil, urmărind să demoleze construcțiile informale fără a se preocupa de soarta persoanelor care vor fi evacuate forțat de pe urma demolării. Ar trebui de îndată să anunțe executorul judecătoresc în vederea opririi procedurilor începute cu scopul demolării construcțiilor informale. Ar trebui de urgență să înceapă asigurarea de locuințe sociale adecvate persoanelor care nu mai pot să locuiască în acele condiții inadecvate și nesiguranță”, transmit cei de la Căși sociale ACUM.

Pe de alta parte, clujenii de pe strada George Stephenson sunt disperați de situația provocată de colonia de romi care trăiește acolo. Conform declarațiilor făcute, situația a scăpat de sub control de la începutul pandemiei de coronavirus, fiind organizate constant petreceri, bătăi și alte grozăvii după miezul nopții. Polițiștii clujeni au fost solicitați de mai multe ori pentru a opri petrecerile din zona respectivă, dar imediat după plecarea lor petrecerile continuă.

Se pregăteşte extinderea Liberty Technology Park

 PUZ prevede parcelarea terenului de 4,5 ha pe care vor fi ridicate șase clădiri noi: două blocuri de locuințe cu 250 de apartamente, trei imobile de birouri și o grădiniță.

Se prevede și amenajarea terenului: spații verzi (plantații înalte, medii și joase), sistem de alei şi platforme pentru circulaţii auto și pietonale, stații pentru biciclete, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă și activităţi în aer liber compatibile, platforme subterane de colectare selectivă a deșeurilor pe patru fracții.

Clădirile de locuințe și birouri vor avea un regim de înălțime de cinci etaje, plus unul retras, în timp ce clădirea grădiniței va fi cu un etaj La subsolul tuturor noilor clădiri vor fi amenajate peste 1.000 de locuri de parcare. Se propune o sistematizare a tramei stradale din zonă și realizarea unei legături auto între str. Oașului – fundătură și str. Gării, pentru a facilita accesul auto și pietonal la noul ansamblu imobiliar.

Investitorul va realiza un parc și loc de joacă pe 1.800 mp pe care îl va preda după amenajare cu titlu gratuit primăriei, investiția fiind estimată la 200.000 de euro. De asemenea, va moderniza stația de autobuz de pe Oașului, valoarea lucrărilor fiind estimată la 10.000 de euro. În fine, va planta arbori de talie înaltă în zonă. Tot investitorul va amenaja pe banii săi două stații de biciclete pe care le va preda primăriei.

Fabrica demolata, bloc cu 300 de apartamente

Fosta platformă TDS a fost demolata, in primavara, si face loc unui imobil de 6 etaje, apartamente si birouri. Beneficiarul investitiei este Hexagon District SRL face parte din grupul de firme Hexagon, controlate si de Florin Mariș, fiul fostului director al Direcției Silvice Cluj, Traian Mariș, prins în flagrant pentru luare de mită și condamnat la trei ani de închisoare. În prezent, Traian Mariș este decedat. In 2019, grupul a vândut clădirile de birouri Vivido Business Center, Advancity Business Center și Cube Office din Cluj-Napoca. Spaţiile au fost achiziţionate pentru 30 de milioane de euro de către Ideal Projects Services București. Proiectant este Arhimar.

”Tema de proiect stabilita impreuna cu beneficiarul lucrarii presupune elaborarea unui plan urbanistic zonal cu scopul construirii unui ansamblu de functiuni mixte –locuire colectiva, cu parter destinat spatiilor comerciale si servicii si imobile administrative, avand regimul de inaltime maxim 2S+P+6E. La subsoluri se vor prevedea parcari auto si de biciclete, precum si spatiile tehnice necesare functiunilor propuse. Pe domeniul public se vor amenaja 15 locuri de parcare pe frontul sudic al str. Fundatura Oasului, care vor deservi functiunea de utilitate publica propusa la parter”, se arata in documentul publicat de municipalitate.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Arestat la doar 19 ani pentru trafic de droguri de mare risc vindea minorilor in Cluj

Alex Campian

Published

on

Un tânăr de doar 19 ani a fost arestat la Cluj, după ce a fost prins în flagrant de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, în colaborare cu procurorii DIICOT. Acesta este acuzat că, în doar câteva luni, a alimentat rețeaua locală de consumatori cu droguri de mare risc, inclusiv „cristal” (3-CMC), o substanță extrem de periculoasă.

Potrivit anchetatorilor, între octombrie și decembrie 2024, tânărul ar fi procurat, deținut și vândut droguri letale către mai mulți consumatori din județul Cluj – printre care și minori.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au ridicat mai multe probe esențiale care susțin acuzațiile aduse. Pe 20 mai 2025, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, iar astăzi judecătorii Tribunalului Cluj au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Operațiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca.

Important: Persoana cercetată beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege, inclusiv de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanței.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Clujul sărbătorește! De Joi, orașul prinde viață la Zilele Clujului 2025

Alex Campian

Published

on

În perioada 22–25 mai, Clujul prinde viață și îmbracă cele mai colorate straie de sărbătoare! Orașul se transformă într-un spectacol urban vibrant, dedicat comunității, culturii și bucuriei de a fi împreună, la una dintre cele mai așteptate ediții ale Zilelor Clujului!

🔥 Peste 100 de evenimente în peste 40 de locații te așteaptă timp de 4 zile intense, în care muzica, dansul, arta, tradițiile și distracția se împletesc într-o experiență unică pentru toate vârstele.

🎶 Vineri, startul se dă cu multă energie: copiii cuceresc scena la „Kid’s Strythm”, în timp ce seara aduce eleganță și rafinament în Piața Unirii, printr-un concert de excepție susținut de artiști ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Operelor Naționale și Filarmonicii de Stat.
🌙 De la ora 20:00, Strada Iuliu Maniu te așteaptă la Midnight Snack, iar pe strada Mihail Kogălniceanu, Festivalul Ethnicity celebrează multiculturalitatea clujeană.

🎭 Sâmbătă vine cu forță și culoare! De la ora 16:00, Parada Zilelor Clujului cucerește orașul cu veselie și spectacole stradale.
🎉 De la 18:00, distracția se mută în Iulius Parc, iar de la 19:00, Piața Unirii devine epicentrul muzicii: Compact, Delia și Subcarpați urcă pe scenă pentru un super show!
🌟 La ora 21:45 – pregătește-te pentru un moment magic: spectacol de drone, lumini și videomapping care va lumina cerul Clujului!

🌞 Duminică este ziua tradiției, sportului și relaxării. Dimineața începe în forță cu Crosul Universităților Clujene, urmat de Regalul Folcloric, care aduce pe scenă frumusețea autentică a tradițiilor românești.
🎨 De-a lungul zilei, ateliere, spectacole și activități interactive vor anima locații emblematice precum Baza Sportivă Gheorgheni, Turnul Pompierilor și Turnul Croitorilor.

💓 După-amiaza te invită la un eveniment inedit: Heart Society Takeover, un mix electrizant de muzică, artă și comunitate, în Iulius Parc.

🌳 Iar pe tot parcursul festivalului, Parcul Central devine inima distracției!
🍷 Festivalul de vin, 🎶 concerte, 🧵 Târgul Meșterilor Populari, ⛺ Tabăra Nomadă, 🧗 Zona de Aventură – toate te așteaptă!
🕰️ În Piața Muzeului și pe Strada Potaissa, vei descoperi concerte live și reconstituiri istorice, iar malurile Someșului se transformă într-o oază urbană de relaxare și atmosferă de vacanță.

📅 Zilele Clujului 2025 nu sunt doar un festival – sunt o celebrare a orașului, a oamenilor săi și a energiei care face din Cluj un loc magic.

📲 Vezi programul complet AICI și vino să fii parte din poveste!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Sfârșitul unei ere: Armătura Cluj își închide porțile după 141 de ani de activitate…

Alex Campian

Published

on

Pe 24 iunie 2025, acționarii companiei Armătura vor decide închiderea și lichidarea societății, care are o istorie de 141 de ani. Activitatea operațională a companiei a fost oprită încă din anul 2020, iar de atunci veniturile au fost generate exclusiv din vânzarea produselor reziduale, a activelor rămase și dintr-un contract de subînchiriere, potrivit unei analize financiare a societății, consultate de Economica.net.

La aceeași dată, 24 iunie, ora 12:00, se va oficializa închiderea uneia dintre cele mai longevive companii industriale din România. În cadrul Adunării Generale Extraordinare, acționarii vor aproba dizolvarea și începerea procedurii de lichidare a societății. Această decizie vine în urma reducerii activului net al firmei – calculat ca diferența dintre totalul activelor și totalul datoriilor – la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, precum și din cauza imposibilității de a mai desfășura obiectul principal de activitate, conform convocatorului consultat de Economica.net.

Tot pe 24 iunie, acționarii vor vota suspendarea de la tranzacționare a valorilor mobiliare listate la Bursa de Valori București, măsură ce va rămâne în vigoare până la finalizarea procedurii de lichidare.

Armătura Cluj – un simbol industrial al României

Brevetul Regal de Inventie pentru "Robinetul cu inchidere prin bila"

Brevetul Regal de Inventie pentru “Robinetul cu inchidere prin bila”

Armătura a fost fondată în 1884, fiind prima companie din România specializată în producerea articolelor de robinetărie. Primele produse au fost armături pentru gaz, apă și abur. În 1934, compania a primit Brevetul Regal de Invenție pentru „Robinetul cu închidere prin bilă”, o inovație mondială în domeniu la acea vreme.

În anii 1929 și 1935, la Cluj-Napoca au fost înființate societățile Ravag și Fermeta, care au fost comasate în 1949. Împreună cu firma Parcomet, acestea au format compania Armătura, având sediul pe actualul amplasament și având ca obiect de activitate producerea articolelor de robinetărie din materiale neferoase.

Între 1949 și 1960, Armătura a fost singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România. Din anii ’70, compania și-a extins activitatea și pe piețele internaționale, stabilind relații comerciale cu parteneri din Europa, America și Asia.

La începutul anului 1991, Armătura a fost înregistrată la Registrul Comerțului din Cluj ca societate pe acțiuni, iar în 1996 a încheiat procesul de privatizare, devenind o companie cu capital integral privat. Din 1997 este listată la Bursa de Valori București, iar din 2004, acționarul majoritar este compania austriacă HERZ Armaturen.

De la fabrică la cartier cu blocuri de 15 etaje

Platforma industrială pe care a funcționat fabrica urmează să fie transformată într-un complex multifuncțional modern, potrivit unui plan urbanistic zonal (PUZ). Suprafața totală a terenului este de 40.977 mp, iar dezvoltarea prevede:

  • Aproximativ 1.100 de apartamente (în documentația actuală sunt menționate 1.079, dar numărul poate suferi modificări în faza de autorizare sau în comisii);

  • Clădiri cu regim de înălțime variat, de până la 15 etaje;

  • Spații pentru birouri, retail și servicii, care vor completa zona rezidențială;

  • O creșă ce va fi cedată municipalității;

  • Un apart-hotel și un restaurant.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite