Connect with us

Social

Clujul a ajuns orașul în care și mersul la facultate e pentru bogați! O facultate de la UBB constrânge studenții să stea și la MASTER pe banii părinților

Stefan Petre

Published

on

Clujul a ajuns orașul în care și mersul la facultate e pentru bogați! O facultate de la UBB constrânge studenții să stea și la MASTER pe banii părinților

Clujul a ajuns orașul în care și mersul la facultate e pentru bogați. Mare le-a fost surpriza masteranzilor de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” când și-au văzut orarele de anul acesta, în care au apărut zeci de seminare și cursuri începând cu ora 14:00, adică fix în timpul unui program normal de muncă. Așadar, cum ar putea un student masterand să supraviețuiască într-un oraș atât de scump ca și Clujul, fără să muncească, pentru a putea participa și la seminarii și cursuri? Răspunsul e ,,nu poate” sau ,,pe banii părinților”,  în cazurile fericite.
Programele de studiu la nivel master, alese de mulți studenți pentru a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele într-un domeniu specific sunt alese de majoritatea tinerilor cu intenția de a munci pe perioada masteratului, pentru a-și îmbunătăți perspectivele de carieră.
Toate acestea în contextul în care România are cel mai mare risc de sărăcie din UE atât în rândul tinerilor (0-17 ani), cât și al grupelor de vârstă 18-24 ani, potrivit datelor Eurostat prezentate în august 2023. Studenții de la masterat pot proveni din medii diferite și pot avea nevoi și situații diferite. Unii pot fi deja părinți, alții sunt angajați, alții pot avea responsabilități financiare sau pot avea alte angajamente care să le limiteze disponibilitatea de a merge la cursuri în timpul zilei. Flexibilitatea programului academic i-ar ajuta să-și îndeplinească obiectivele educaționale fără să le afecteze viața personală și profesională.Mai mult, unii studenți reclamă faptul că nu au fost anunțati de schimbările de orar la momentul admiterii, bazându-se pe vechiul program care le permitea atât studiul, cât și munca. Așa că acum se văd în situația imposibilă de a nu putea să meargă la cursuri și seminarii sau să renunțe la job-uri.România, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește tinerii care lucrează în timpul studiilorRomânia este la coada clasamentului european în ceea ce privește numărul tinerilor care lucrează în timpul studiilor sau care caută  un loc de muncă. Doar 2% dintre tinerii români sunt angajați și doar 1% caută de lucru.În 2022, 72% dintre tinerii europeni (cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani) au rămas în afara forței de muncă în timpul educației formale. Alți 25% erau angajați, în timp ce 3% erau disponibili pentru angajare și căutau în mod activ un loc de muncă (șomeri) în timp ce se aflau în învățământul formal.Potrivit Eurostat, dinamica tranziției tinerilor de la educația formală la piața muncii variază semnificativ între țările UE. Aceste disparități pot fi influențate inclusiv de sistemele naționale de educație și de disponibilitatea formării. La nivel național, cele mai mari procente de tineri angajați în timpul studiilor formale au fost observate în Țările de Jos (73%), Danemarca (52%) și Germania (45%), țări considerate modele de succes în educație la nivel european. La polul opus, România (2%), Slovacia (5%) și Ungaria (6%) au raportat cele mai mici ponderi. 

Source link

Facebook Comments Box

Prin Oras

 Ieși la vot! Votează pentru viitorul tău – iar noi te răsplătim!

Stefania Heinz

Published

on

Alegerea Președintelui României este un moment esențial pentru viitorul țării. Fiecare vot contează și fiecare voce are puterea de a influența direcția în care mergem ca națiune. De aceea, îți lansăm un îndemn simplu, dar puternic: DUMINICA 18 MAI, IEȘI LA VOT!

Pentru a susține acest demers civic, The Barber Shop și Downtown Beauty îți oferă un cadou din partea casei: servicii gratuite pentru cei care că au votat. Este modul nostru de a spune „mulțumim” celor care aleg să se implice.
“Binele se face, nu se asteaptă!” (Bob Rădulescu)

Atenție! Locurile sunt limitate, așa că grăbește-te! IEȘI LA VOT!

Link-uri catre pagini
– THE Barber Shop
o https://www.facebook.com/thebarbershoptheoffice/
o https://www.instagram.com/thebarbershopcluj/
– Downtown Beauty –
o https://www.facebook.com/downtownbeautycluj
o https://www.instagram.com/downtownbeautycluj

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Grătarul, MOTIV de SCANDAL la Cluj! Vecinii s-au LUAT la BĂTAIE din cauza fumului?

Cosmin Ardelean

Published

on

Vecini în război din cauza GRĂTARULUI! Clujeni prea sensibili sau fum toxic?

Ziua de 1 Mai, dedicată relaxării și petrecerilor în aer liber, a fost motiv de conflict între doi vecini de pe strada Dumbrava Roșie din Cluj-Napoca. În timp ce unii clujeni au ales să își facă grătare în propriile curți, un vecin s-a arătat extrem de deranjat de fumul emanat de aceștia.

Clujeanul nemulțumit a reclamat la Primărie faptul că vecinii și-au amplasat grătarul prea aproape de ferestrele sale, obligându-l să inhaleze fumul ore în șir și împiedicându-l să aerisească locuința. Acesta a menționat că a avut o experiență similară și anul trecut, tot de 1 Mai.

“Pe strada Dumbrava Roșie, de la ora 15, vecinii stau în incinta lor proprie, dar lângă poartă, și fac grătar, forțându-mă pe mine să le inhalez fumul de mai bine de două ore și nu am cum să aerisesc. I-am atenționat încă de anul trecut să meargă să facă grătarul în spatele casei, nu lângă stradă”, se arată în sesizarea trimisă Primăriei Cluj.

Incidentul ridică o întrebare pertinentă: au devenit clujenii prea sensibili la activitățile obișnuite ale vecinilor sau există o limită a toleranței când vine vorba de disconfortul cauzat de fumul de grătar?

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Ofertă ULUITOARE! 1000 de dolari și bilet de avion dacă pleci! Ce spun clujenii?

Cosmin Ardelean

Published

on

Administrația Trump oferă 1.000 de dolari migranților să părăsească SUA. Scopul: economii semnificative

Administrația președintelui Donald Trump a anunțat o nouă strategie inedită pentru a gestiona problema migrației ilegale în Statele Unite. Autoritățile vor oferi suma de 1.000 de dolari, plus costul biletului de avion, migranților care aleg să părăsească voluntar țara.

Această măsură are ca scop principal realizarea unor economii substanțiale. Costul mediu pentru arestarea, detenția și deportarea unei persoane fără statut legal se ridică în prezent la aproximativ 17.000 de dolari. Prin stimularea autodeportării, administrația speră să reducă semnificativ aceste cheltuieli.

Secretarul pentru securitate internă, Kristi Noem, a declarat într-un comunicat că “dacă vă aflați aici ilegal, autodeportarea este cea mai bună, mai sigură și mai rentabilă modalitate de a părăsi Statele Unite pentru a evita arestarea”.

În luna martie a acestui an, administrația Trump a lansat o aplicație mobilă denumită CBP Home, menită să faciliteze procesul de autodeportare pentru persoanele aflate în această situație.

Deși președintele Trump a promis deportări masive, cifrele actuale indică un număr mai mic de deportări comparativ cu perioada similară din timpul administrației precedente.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite