Connect with us

Sport

Majoritatea românilor cred că situația țării ar fi fost mai bună dacă monarhia ar fi fost adoptată după 1989

Stefan Petre

Published

on

Majoritatea românilor cred că situația țării ar fi fost mai bună dacă monarhia ar fi fost adoptată după 1989. Inquam Photos / George Călin

Politică

Un sondaj de opinie relevă că majoritatea românilor nu mai vor revenirea țării la monarhie. Totuși, peste 56% dintre români cred că situația în România ar fi fost mai bună dacă ar fi adoptat monarhia imediat după 1989.

Majoritatea românilor cred că situația țării ar fi fost mai bună dacă monarhia ar fi fost adoptată după 1989. Inquam Photos / George Călin

  Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023, o treime dintre români declară că ar vota la un eventual referendum în favoarea monarhiei, în timp ce aproape 55% ar dori menținerea republicii ca formă de guvernare.  
Monarhia, popularitate în creștere în ultimul deceniu56,1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide și poate arbitra viața politică”(față de 43,5% în iulie 2013), în timp ce 35,9% sunt în dezacord (față de 32,5% în iulie 2013). 8% nu știu sau nu răspund la această întrebare (față de 24% în iulie 2013).Își exprimă acordul cu afirmația dată mai ales tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație medie sau superioară, locuitorii din București și din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat și angajații la privat.
56,1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide și poate arbitra viața politică”. Sursa: INSCOPTotuși, republica rămâne forma de guvernare preferată în prezent de români: 69,1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Republica are avantajul că președintele este votat periodic și nu există riscul să capete prea multă putere” (față de 51,7% în iulie 2013), în timp ce 25,3% își exprimă dezacordul (față de 26,6% în iulie 2013). 5.6% nu știu sau nu răspund la această întrebare (față de 21,7% în iulie 2013).Persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani, gulerele gri și angajații la privat își exprimă acordul cu afirmația dată într-o măsură mai mare decât restul populației.
69,1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Republica are avantajul că președintele este votat periodic și nu există riscul să capete prea multă putere”. Sursa: INSCOP1 din 3 români ar vota  în favoarea monarhiei, la un eventual referendumÎntrebați cum ar vota la un eventual referendum dacă s-ar pune problema ca România să devină monarhie, 54,7% dintre români declară că ar vota împotriva monarhiei și pentru menținerea republicii (față de 41% în iulie 2013). 35,4% spun că ar vota în favoarea Monarhiei (față de 27,2% în iulie 2013), iar 9,9% nu știu sau nu răspund (față de 31,8% în iulie 2013).Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, cei cu un venit mai redus declară că ar vota împotriva monarhiei într-o proporție mai ridicată decât celelalte categorii de populație. Ar vota în favoarea monarhiei mai ales: tinerii sub 30 de ani, locuitorii din București și cei cu un venit mai ridicat.
54,7% dintre români declară că ar vota împotriva monarhiei și pentru menținerea republicii. Sursa: INSCOP56% dintre români cred că ar fi fost mai bine dacă am fi adoptat monarhia după 1989Întrebați dacă lucrurile ar fi fost altfel în cei 34 de ani care s-au scurs de la evenimentele din decembrie 1989, dacă Romania ar fi adoptat monarhia imediat după 1989, 56,4% dintre participanții la sondaj spun că ar fi fost mai bine, 22,1% că ar fi fost la fel,  iar 11,2% că ar fi fost mai rău. 10,3% nu știu sau nu răspund.56% dintre români cred că ar fi fost mai bine dacă am fi adoptat monarhia după 1989. Sursa: INSCOPCât despre percepția cu privire la Casa Regală a României, 13,5% dintre cei chestionați au o părere foarte bună despre Casa Regală a României (față de 12,5% în iulie 2013), 35% bună (28,5% în iulie 2013), 36,2% nici bună, nici proastă (43,5% în iulie 2013), 4,8% proastă (5% în iulie 2013), 4,4% foarte proastă (1,4% în iulie 2013). Ponderea non-răspunsurilor este 6,1% din total eșantion (9.1% în iulie 2013).35% dintre cei chestionați au o părere bună despre Casa Regală a României. Sursa: INSCOP„Deși republica rămâne forma de guvernare preferată în prezent de români, peste două treimi dintre participanții la sondaj apreciind că republica are avantajul că președintele este votat periodic și nu există riscul să capete prea multă putere, monarhia își păstrează o popularitate surprinzător de ridicată și în creștere comparativ cu situația din urmă cu zece ani. O treime dintre români declară că ar vota la un eventual referendum în favoarea monarhiei și aproape 55% ar vota în favoarea republicii. De asemenea, popularitatea monarhiei este mai mare în rândul tinerilor de sub 30 de ani care ar vota în proporții mai mari decât celelalte categorii în favoarea acestui tip de regim. Pe de altă parte, după 34 de ani de la prăbușirea comunismului, societatea românească pare a regreta faptul că la acel moment nu am revenit la regimul monarhic, 56.4% dintre participanții la sondaj declarând că situația țării ar fi fost mai bună dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989”, a declarat Remus Stefureac, director INSCOP Research.Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Șoc la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, în fața judecății pentru FURT! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cutremur la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, judecați pentru delapidare! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Un nou scandal de proporții zguduie fotbalul clujean! Procesul în care Arpad Paszkany (53 de ani), fost patron al CFR Cluj, și Iuliu Mureșan (71 de ani), fost președinte al clubului, sunt acuzați de infracțiuni grave este pe cale să înceapă.

Tribunalul Cluj a decis începerea procedurilor judiciare în acest dosar, în care Paszkany și Mureșan sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Acuzațiile sunt extrem de grave: cei doi foști conducători ar fi delapidat fonduri provenite din participarea echipei în grupele Ligii Campionilor, provocând un prejudiciu uriaș de aproximativ 10 milioane de euro clubului CFR Cluj. Se presupune că sumele ar fi fost deturnate între anii 2008 și 2013, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu firme offshore.

Arpad Paszkany, care a condus CFR Cluj până în 2017, este acuzat de:

  • Săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Instigare la delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
  • Instigare la evaziune fiscală în formă agravată și continuată
  • Instigare la spălarea banilor, în formă continuată

Iuliu Mureșan, înlăturat din conducerea clubului în aceeași perioadă cu Paszkany, este considerat complice la săvârșirea acestor fapte.

Între timp, Arpad Paszkany trăiește în Marbella, Spania, alături de iubita sa cu 24 de ani mai tânără, Antonela Pătruț, cunoscută pentru participarea la emisiunea “Insula Iubirii”.

Această perioadă controversată din istoria clubului CFR Cluj contrastează puternic cu succesele sportive obținute sub conducerea lui Paszkany: promovarea în Superliga, câștigarea a trei campionate și participarea în Liga Campionilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite