Connect with us

Prin Oras

Natura din orașe. La Cluj, sunt relocați arbori de pe fosta platformă Carbochim pentru replantarea lor într-un viitor proiect mixt.

Stefania Heinz

Published

on

Studiile arată că peste 50% din populația planetei locuiește în prezent în zone urbane, iar până în 2050, 68% din populația mondială va locui în orașe. Astfel, este de o importanță incontestabilă ca orașele să includă suficiente areale verzi, indiferent că este vorba despre cartiere moderne din Barcelona, Londra, Viena sau Cluj-Napoca. Din fericire, nevoia de a fi în contact cu natura pentru a duce o viață sănătoasă din punct de vedere fizic și emoțional este un concept tot mai des promovat nu doar de medici, dar și susținut de arhitecți, proiectanți urbani și dezvoltatori de proiecte de regenerare urbană. Aceștia din urmă includ în planurile proiectelor lor parcuri special amenajate cu gazon, arbori și plante decorative care oferă locuitorilor zone de relaxare, stimulează coeziunea și relațiile sociale și contribuie la sporirea gradului de atractivitate a orașelor.

Pentru a le realiza, în unele situații se recurge la achiziționarea și plantarea de copaci noi, tineri, însă există și varianta de a folosi ceea ce natura oferă deja și anume arborii mai „bătrâni”, dar care sunt viabili pentru relocarea în noile amplasamente. Astfel de proceduri de transplantare a arborilor sunt mai puțin întâlnite în România, în special când vine vorba de copaci înalți, cu un coronament bogat și greu de transplantat.

Iulius a relocat 74 de arbori de pe platforma Carbochim pentru a-i replanta în viitorul proiect

În România, Iulius este dezvoltatorul real-estate care a construit parcuri de la zero în proiectele sale de regenerare urbană – Palas Iași și Iulius Town Timișoara –, acolo unde spațiile verzi nu existau, iar acestea s-au transformat în locuri îndrăgite de oameni, care aduc împreună natura și comunitatea. Aceeași companie a amenajat și parcul de la Iulius Mall Cluj, care adună oamenii pentru evenimente și relaxare pe malul lacului. Iulius pregătește deja și parcul dintr-un nou proiect pe care îl va realiza în oraș, unul dintre cele mai mari din țară, ce va fi construit pe amplasamentul fostei fabrici Carbochim. Spațiile verzi amenajate prin acest proiect ar urma să depășească 5 hectare. Pe platformă, printre clădirile industriale, într-o mare pondere în degradare, nefiind utilizate, se aflau și un număr de 156 de copaci, care au fost supuși unui studiu arboricol pentru a se decide câți dintre ei pot fi păstrați și relocați într-o pepinieră până vor reveni în cadrul proiectului mixed-use. Studiul a fost realizat de Conf. Dr. Horia Dan Vlasin de la Facultatea de Silvicultură și Cadastru din cadrul USAMV Cluj-Napoca, care a decis că peste 120 de copaci sunt posibil de transplantat: ,,Criteriile de relocare au fost în primul rând specia, iar pe platforma Carbochim au fost atât specii de rășinoase, cât și specii de foioase. Am ținut cont de caracterul estetic al arborilor, de starea lor de sănătate și, implicit, și de posibilitatea de transplantare și de mutare a acestora. Teoretic, vârsta până la care pot fi extrași arborii și replantați este nelimitată, atât timp cât arborele este relocat fără a fi deranjat sistemul radicelar și cu balot de pământ, care face prinderea acestuia mult mai ușoară în noua locație.”

Până în prezent, au fost transplantați 74 de arbori în pepiniera Iulius din cadrul Stațiunii de Cercetare Horticolă USAMV, urmând să se întâmple la fel și cu restul de arbori sănătoși. ,,Relocarea arborilor nu este un proces des întâlnit. În ultimii ani, s-a recurs la relocarea unor arbori de dimensiuni mai mici, mai ales pentru spațiile verzi. Arbori atât de mari nu știu să se fi relocat, cel puțin la noi în Cluj. Bineînțeles, eforturile sunt destul de mari pentru relocare, în schimb, practic, viața acelui arbore va continua și, în plus, nu se așteaptă mult timp pentru a crește, pentru a oferi umbră, pentru a oferi peisaj pentru cetățeni”, a adăugat Conf. Dr. Ing. Horia Dan Vlasin.

Specialiștii au folosit utilaje speciale și s-au asigurat că sănătatea arborilor nu este afectată în niciun fel, mai ales că este vorba de arbori care ajung la o înălțime de 13 m și o greutate de 6-8 tone.

default

Arborii relocați au intrat în vegetație

Printre speciile de arbori care au fost mutați deja se numără tei paltini, brazi argintii, molizi, pruni roșii, magnolii și mesteceni. ,,Am început pregătirea recoltării din ianuarie 2023, atunci când am realizat primele lucrări la nivelul rădăcinilor. Au rămas așa timp de un an de zile, iar relocarea efectivă a început în ianuarie 2024, moment optim pentru astfel de lucrări, întrucât plantele se află într-un repaus vegetativ. Ca și procedură, au fost realizate săpături la rădăcină, cu un diametru de 2,5 metri și adâncime sub nivelul ultimei rădăcini, de aproximativ 1 metru. A urmat balotarea cu iută și plasă, pentru a ține pământul pe rădăcini, ulterior fiind efectiv transplantați. A fost un proces îndelungat și dificil, dar rezultatul este unul pe măsură, pentru că arborii au intrat deja în vegetație, a explicat Călin Revnic, Inginer Horticol IULIUS.

Arborii s-au alăturat altor 600 de copaci care se aclimatizează în pepinieră, din specii precum platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, liriodendron și metasequoia, care vor oferi umbră în noul parc pe care îl va avea Clujul. Pe lângă zona verde amenajată de aproximativ 5 hectare, proiectul va include și alte funcțiuni precum: spații de retail, office, rezidențial, entertainment și un centru de arte performative. Investiția se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro.

Facebook Comments Box

Actualitate

Boc, război total cu fumatul! Cum va arăta Clujul fără miros de țigară?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca în război cu țigara: Se interzice fumatul în parcuri, stații de bus și la stadioane! Vezi unde mai poți fuma!

Clujul se pregătește să devină un oraș mai curat, dar mai puțin prietenos cu fumătorii! După o perioadă de consultare publică care se încheie astăzi, 4 aprilie 2025, autoritățile au decis: fumatul va fi drastic limitat în spațiile publice.

Primăria a anunțat că va interzice fumatul, și nu doar cel clasic, ci și orice forme alternative, în stațiile de transport în comun, în parcurile și bazele sportive. Motivul? Protejarea sănătății cetățenilor, inclusiv a nefumătorilor, de efectele nocive ale fumatului pasiv.

“Nu interzicem drepturi, protejăm vieți!” a declarat primarul Emil Boc, subliniind că măsura este necesară pentru a asigura un mediu sănătos pentru toți, de la copii care se joacă în parc la călători care așteaptă autobuzul.

Dar nu vă grăbiți să aruncați țigările la gunoi! Pentru fumători, există și o rază de speranță: în parcuri și baze sportive vor fi amenajate locuri special dedicate fumatului. Totuși, acestea vor fi create în termen de 90 de zile de la aprobarea definitivă a hotărârii, deci până atunci, mai bine țineți-vă de pachet!

Cei care ignoră interdicția riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 100 și 500 de lei. Așa că mai bine respectați legea, nu doar pentru buzunarul vostru, ci și pentru sănătatea celor din jur.

Decizia nu este una radicală, a mai punctat primarul, ci una care aliniază Clujul cu trendul european. Multe orașe au adoptat deja măsuri similare, iar acum e rândul Clujului să facă un pas important spre un viitor mai verde și mai sănătos.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj-Napoca izolat? Conexiunea aeriană cu Budapesta, suspendată! Efectul Schengen

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca pierde conexiunea aeriană cu Budapesta! Zborurile Aeroexpress, suspendate după intrarea României în Schengen!

Clujenii care voiau să evadeze rapid în capitala Ungariei vor fi dezamăgiți! Compania aeriană Aeroexpress Regional a anunțat că va suspenda temporar zborurile dintre Cluj-Napoca și Budapesta începând cu luna aprilie a acestui an.

Decizia a fost confirmată de conducerea companiei, care a explicat că zborurile Cluj – Budapesta vor fi suspendate temporar din cauza schimbărilor semnificative în gradul de ocupare a aeronavelor, odată cu ridicarea controalelor la frontiera terestră după intrarea României în spațiul Schengen. Se pare că acest lucru a afectat viabilitatea economică a rutei, clujenii optând mai des pentru transportul rutier.

Compania aeriană nu renunță definitiv la ruta Cluj – Budapesta, ci intenționează să o reintroducă într-o formă îmbunătățită la începutul sezonului de iarnă 2025. Rămâne de văzut dacă se vor menține aceleași prețuri, orare și frecvențe.

Zborurile dintre Cluj și Budapesta, inaugurate în septembrie 2022, au fost populare printre cei care doreau să evite drumul lung cu mașina, dar acum par să fi pierdut teren în fața accesibilității și confortului oferit de călătoria fără controale la graniță.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Ryanair atacă Clujul cu abonament de 79 de euro! Oare zguduie tronul lui Wizz Air?

Cosmin Ardelean

Published

on

Ryanair lansează abonament de 79 de euro! Clujenii primesc acces la reduceri și avantaje exclusive, dar Wizz Air rămâne rege pe aeroport!

Ryanair, una dintre companiile aeriene care operează pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, a anunțat lansarea unui nou serviciu de abonament anual, numit “Prime”, cu un preț de 79 de euro. Acest abonament promite să aducă avantaje semnificative clujenilor care călătoresc frecvent, oferind reduceri la bilete, locuri rezervate și asigurare de călătorie.

Serviciul “Prime”, lansat pe 25 martie, va fi disponibil inițial pentru un număr limitat de 250.000 de membri. Abonamentul include acces la reduceri lunare, locuri rezervate gratuite și asigurare de călătorie, încercând să fidelizeze clienții printr-un sistem de costuri predictibile și oferte personalizate.

Această mișcare a Ryanair urmează tendința din industria turismului low-cost, unde companiile concurează pentru atenția clienților prin diverse programe de fidelizare. Wizz Air, de exemplu, a lansat anul trecut serviciul “MultiPass”, oferind opțiuni pentru bagaj de cală și îmbarcare prioritară.

Cu toate acestea, chiar dacă Ryanair își extinde oferta, Wizz Air continuă să domine traficul aerian din Cluj. Conform raportului anual al aeroportului, Wizz Air a avut în 2024 o cotă de piață de 56,95% din totalul zborurilor regulate, urmată de Ryanair cu 13,26%. Acest lucru arată că Wizz Air rămâne jucătorul principal pe piața clujeană, chiar dacă concurența se intensifică.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite